Wednesday, June 24, 2009

apa kata ustaz??

malam ni ade ta'lim kat masjid..kau pergi tak??
uhum, aku tak boleh masuk masjid la..
aik?? sejak bila kau takboleh masuk masjid?
aku tengah menstruation la..pmpuan yang 'datang bulan' mane boleh masuk masjid..
ooo, yeke, siapa yang cakap?
ustaz aku kata....
eh, tapi ustaz aku cakap boleh je..
tapi...ustaz aku cakap tak bole..so macam mne?
ustaz aku belaja jauh tu..kat mesir...
ustaz aku pun balajar kat luar negara juga, belajar kat jordan lagi...ustaz kau mazhab apa?
mazhab syafe'i la..
ooo..habis tu, kita nak ikut siapa ni? sume yang cakap tu tittle nya ustaz..takkan salah kot..sudah belajar tinggi-tinggi...macam mana ni?


biasa dengar macam ni dalam kehidupan anda?

kan susa bila timbul persoalan macam ni...so apa yang kita kena buat? apa yg dapat membawa kita keluar dari permasalahan ini? and lebih penting lagi, macam mana nak dapat kan jawapan yang betul...

tak susah...


teruskan membaca....^-^

sekolah tercinta(",)


payah la, kalau semua orang ada ustaz dan masing- masing ustaz ada pendapat yang berbeza. masalah ini tidak berkisar pada persoalan yang seperti ini sahaja tetapi sering melibatkan kehidupan sehari hari. pada yang tak kesah mungkin akan terima sahaja, tetapi pada yang memikirkan, mungkin pelik hal ini akan terjadi lebih- lebih lagi kalau melibatkan amalan dalam hidup...

so, we have to make our stand!

mari kita dengar apa firman Allah swt
:

"mereka menjadikan orang-orang alim dan rahib- rahibnya sebagai Tuhan selain Allah dan al masih putra Maryam, padahal mereka hanya disuruh menyembah Allah..............."(atTaubah 9:31)

kemudian ayat ini dijelaskan lagi dengan hadith nabi:

Rasulullah saw telah menjelaskan pengertian ayat ini kepada ‘Adiy bin Hatim ath-Tha’i, seorang Nasrani pada zaman jahiliyyah.

Setelah memeluk Islam, ia memasuki rumah Rasulullah saw ketika beliau sedang membaca ayat di atas. Mendengar bacaan itu ‘Adiy berkata:

“Mereka tidak menyembah para pendeta dan rahib?”

Rasulullah saw bersabda:


“Betul.. Sesungguhnya mereka mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram, lalu mereka mengikutinya, itulah penyembahan kepada mereka
(HR. at-Tirmidzi, Ahmad dan Ibnu Jarir)


Lihat Tafsir Ibnu Katsir, juz: 2 hal: 459

Jadi, di manakah letak diri seseorang apabila mendengarkan sesuatu yang keluar dari mulut seseorang yang dipercayai dan lebih- lebih lagi dengan tittle ustaz dan ustazah langsung menerimanya membabi buta tanpa terpalit pun dihatinya untuk mengetahui keshahihan dan sumber hadith yang dipakai sebagai hujah?


And, salahkah kita meminta pendapat orang yang lebih arif untuk bertnya?
jawapannya: tak salah, tetapi yang salahnya apabila kita langsung menerima membabi buta tanpa melihat kesahihan dan kebenaran yang disampaikan.

macam mana nak tahu kesahihan dan kebenaran yang disampaikan?
jawapan: mudah saja, seperti study, kita akan merujuk pada reference book atau sumber2 yang telah terbukti benar. begitu lah juga dalam hal ini, kita kembali kepada Al-Quran dan AsSunnah sebagai sumber rujukan yang utama dalam hidup ini.

mana sempat nak rujuk hadith, Quran sume, aku bukan belaja syariah pon dulu?
jawapan:tak sempat? banyak yang kene tahu? mulakan dari sekarang.. sket- sket takpe...buat sekadar yang mampu. beban belajar agama bukan hanya terletak pada bahu pelajar-pelajar syariah, tasawwuf dll, tetapi terletak pada bahu setiap muslim..

bagaimana proses merujuk? bagaimana cara mendapatkan bukti kebenaran? case seperti ape yang harus melalui prosedur2 macam ni?

jawapannya: kita tunggu selepas ini^-^..(jgn mara)


disini dapat saya simpulkan bahawa, dalam perbahasan agama yang melibatkan amalan, feqah dan sebagainya, sangat lah penting untuk mengetahui keshahihan dalam menjaga kelestarian agama agar tidak dicampur dengan unsur- unsur penipuan dan percampuran adat yang mungkin sudah menjadi amalan turun termurun.(seperti ustaz tu pon mayb dengar daripada ustaz dia dlu2, n ustaz dia dlu2 dengar dr ustaz dia yg lagi dlu, then kita yang tak tau ape2 sampaikan pada anak kita, anak kita sampai pada anak die, sedangkan tidak tahu pon sumber tu benar atau tidak) sampai bila perkara ini akan berlanjut..find out the truth!

when there is a will, there is a way.....^-^
wallahu'alam..


1 comment: